Volnay Premier Cru "Les Caillerets" - 2021
I to årtier har Lucien Le Moine været en af de mest omtalte producenter i Bourgogne, og med god grund. Deres vine er af ekstraordinær høj kvalitet, kommer fra nogle af Bourgognes mest eftertragtede og velansete marker/områder, og vinene kommer i stærkt begrænsede mængder, så alle ingredienserne for at blive et kult-hus var til stede.
Folkene bag Lucien Le Moines store succes er ægteparret Rotem og Mournir Saoma. Mournir har en baggrund som arbejder på et Trappist Kloster, hvor han blandt andet opdagede Chardonnay og Pinot Noir. Han studerede Ønologi og Vitikultur på ENSAM i Montpellier, og brugte 6 år på at arbejde på forskellige huse i Bourgogne, samt andre områder i Frankrig og i Californien. Gennem hans arbejde på de forskellige huse blev han fascineret af "Den gamle måde" at lave vin på, alt fra vitikulturen til selve produktionen. Denne fascination ledte ham til at tage en beslutning om at skubbe alt det vin han lavede til ekstremerne, og sammen med sin kone, Rotem, lavede de en lille kælder dedikeret til ideen om renhed og typiskhed for de vine der skulle komme derfra, den kælder der i dag kendes under Lucien Le Moine.
Rotem kommer fra en familie af ostemagere. Hun er uddannet i agrikultur (landbrug) ved Technion og ENESAD i Dijon, hvor hun valgte at fokusere hendes studier på vin. I løbet af hendes tid som studerne vandt hun blandt andet priser for et studie hun lavede i Côte d'Or. I 1999 fandt hun sammen med Mournir, og sammen startede de Lucien Le Moine.
Hvis man skal forklare hele ideen bag Lucien Le Moine forklarer Mournir det bedst selv:
"Efter at have boet, læst og arbejdet i Bourgogne i mange år, var vi blevet bekendte med mange af områdets dygtige vinbønder. Vi besluttede os for at slutte os til disse relationer, og dedikere os til at producere i meget små, og begrænsede mængder, fra nøje udvalgte Cru'er"
Den dag i dag producere Lucien Le Moine kun vin fra Côte d'Ors Grand og Premier Cru'er. Det er kun Rotem og Mournir der arbejder i kælderen, og gennem de bekendtskaber de har, køber de druerne fra vinbønder der har parceller i de bedste Cru'er. De udvælger nøje hvilke Cru'er de køber fra hvert år, for at sikre sig at det kun er de "Smukkeste druer, fra de smukkeste Cru'er". Udvælgelsen basere sig også kraftigt i årgangen, hvilket også er derfor at det svinger meget i hvor mange fade der er i kælderen fra år til år: I 2002 havde samlet 67, i 2003 var det 47, og i 2004 var det 72. Det vides dog med sikkerhed at de aldrig vil komme til at producere mere end 30.000 flasker årligt, da det er det udbytte man kan få fra 100 fade, hvilket er det der er plads til i Lucien Le Moines kælder i Beaune, men også fordi det ville umuliggøre det for Rotem og Mournir at gøre det hele i hånden selv.
Det er et gennemtænkt og bevidst valg at det kun er de to der laver alt arbejdet selv, idet det giver dem muligheden for at gå detaljeret til værks, samt at justere fra årgang til årgang, og fra vin til vin, hvorfor man i dag, 25 år efter de startede, har opnået en kultstatus blandt Bourgogne-elskere.
- MærkeLucien Le Moine
- DruerPinot Noir
- Volumen75 cl
- Alkohol13,5%
- LandFrankrig
- OmrådeBourgogne
- Anbefalet tilSvin, kalv, Okse, Morkt fjerkræ, Ost, Tapas, Ren nydelse