Dessert- og Hedvin

Dessert- og Hedvine fra hele verden! 

I Vinshoppen elsker vi alle slags vin, derfor har vi selvfølgelig et fornuftigt udvalg af alverdens forskellige dessert- og hedvine, men hvad adskiller de sig fra hinanden, og hvad er en hedvin egentligt?

Hedvin eller Dessertvin?

Ret ofte vil man opleve at opfattelsen af hedvin og dessertvin blandes sammen, idet hedvine ret ofte har en betydelig sødme, her tænker man blandt andet i retning af PortvinPedro Ximenez Sherry (også kaldet PX Sherry), Pineau des Charentes og Madiera, men hedvine kan altså også være tørre, mest kendt er nok Amontillado- og Olorosso Sherry, men tør Madiera findes også, ligeså gør Dry Port (der dog er betydeligt sødere end den tørre Sherry og Madiera). En sød hedvin er rigtig nok en dessertvin, men dessertvine kommer også i mange afskygninger der ikke er hedvine, i sidste ende er det afgjort af produktionsmetoden hvorvidt vinen falder i den ene, eller den anden kategori. 

Sådan bliver en hedvin til

Fællesnævneren for hedvine ligger i selve produktionen, der starter som produktionen ville på en helt almindelig vin, druerne plukkes ved den optimale modenhed, de fragtes til vineriet og presses, hvorefter en fermentering startes, og det er fra det skridt man går lidt andre veje med hedvinen. For fermenteringen stoppes nemlig efter kort tid ved tilsætningen af en stærk spiritus, nogle steder benytter producenterne sig af finsprit, men som oftest er det en druespiritus (Eau de Vie) fra området, i nogle tilfælde af egen produktion, eksempelvis i Cognac producenten Maxime Trijols Pineau des Charentes bruger de deres egen unge Cognac til at stoppe gæringen med.

Desto hurtigere man stopper gæringen, desto mere sød bliver den endelige hedvin, idet der vil være mere sukker, der ikke er brugt af gæren, tilbage i vinen. Herefter lagres vinen på fad, alt afhængigt af traditioner for området, stilart af hedvin og en håndfuld andre faktore, variere denne fadlagring fra at være kort, sådan at vinen kun lige får en snert af fad, til meget lang lagring, som man ser det på PX Sherry og Portvin

Dessertvine

Udover hedvinene findes der også et vivar af andre former for dessertvine, en af det mere populære typer er Sauternes, der produceres ved brug af Botrytis Cinera svampen, også kaldet Ædelråd. Botrytis angriber kun druernes skind, hvis man lader naturen gå sin gang vil den til sidst prikke hul på druerne, disse huller tillader at noget af vandet i druerne kan fordampe ud af druerne, når solen skinner på dem og varmer dem op. I sidste ende vil man stå med druestokke der er fyldt med hvad der essentielt er store, lidt saftigere rosiner.

Væsken man presser ud af disse druer er tykflydende grundet den høje sukkerkoncentration, og den resulterende vin er sødlig og kompleks, med en enorm intensitet. Sauternes, og lignene vine som Tokaji Aszu og Monbazillac, benytter sig af grønne druer, men alternativer findes også hvor man benytter røde druer, som for eksempel i Valpolicella-regionen i det nordlige Italien, hvor man udover Amarone- og Ripasso della Valpolicella også producere dessertvinen Recioto della Valpolicella. Her benytter man sig dog af Appasimento metoden som man ser det på Amarone, hvor man lufttørre druerne efter de er plukket, ved Recioto lader man dem dog tørre længere. Hvorend metoderne er forskellige fra den ene til den anden vin, er resultatet det samme: Nemlig en opkoncentrering af sukker takket være en fordampning af vand fra druerne. 

En anden populær, eftertragtet og efterhånden mere og mere sjælden dessertvin, benytter sig af samme, ide hvor sukkeret opkoncentreres, dog ved brug af lidt andre teknikker, her menes der selvfølgelig Eiswein. Eiswein er en stil af dessertvin der har sit ophav i Tyskland, dog er tysk Eiswein i stigene grad blevet mere og mere sjældent i takt med at vores klimaforandringer har hævet temperaturen til sådanne grader at det er for stort et sats for de tyske producenter at forsøge sig med denne type vin. Eiswein kan nemlig kun laves på druer der er komplet gennemfrosne, dette kræver flere døgns intens frost, hvilket der i de vingroende regioner er en stigene sjældenhed. Heldigvis så laver tyskerne også andre søde vine, her kan Auslese og Spätlese nævnes, derudover er det også tilladt ifølge den gældende vinlovgivning i Europa at Eiswein må produceres i Østrig og Canada. 

Dessert- og hedvine til alle lejligheder!

Hvad end du mangler en flaske til juleaften, desserten til fødselsdagsfesten eller andet, så har vi lige den flaske du mangler!