IPA & Pale Ales
Humlen ved IPA'er
Hos Vinshoppen elsker vi IPA og Pale Ales, både fordi at en "IPA" kan være tusindevis af forskellige ting, men også fordi vi kan drage paralleller til vinens verden, idet at humlesorterne i en IPA har lige så meget at skulle have sagt for øllets endelige udtryk, smag og aromaer som druesorterne har at sige for en vin.
Typer, termer og tonsvis af forkortelser
IPA: India Pale Ale en lys/bleg ale, der benytter større mængder humle end den almindelige Pale Ale. IPA'en blev opfundet i England da deres Emperie var på sit højeste, oprindeligt var øllen kun tiltænkt eksport til Indien, da de store mængder humle hjalp med at preservere øllen, og gjorde at den kunne holde til den lange rejse. Dog viste det sig at denne humlede ølstil også fik stor medvind på de britiske øer, og spredte sig hurtigt rundt omkring Det Britiske Emperie og fandt blandt andet vej til det spæde USA og Australien. I dag er IPA en af de mest populære øl blandt craft bryggere og ølentutiaster verden over grundet det store spænd af smage og stilarter der i dag findes.
New England IPA (NEIPA): New England stilen er relativt ny, opstået på den Amerikanske østkyst i New England i de tidliger 2010'er som et ufiltreret og uklart modsvar til de krystal klare West Coast IPA'er, har stilen, på trods af sin lidt svære start, vundet overtaget herhjemme over sin lidt ældre og mere bitre fætter fra den anden side af staterne. Kendetegnet for New England stilen er selvfølgelig dens meget gulige/orange farve samt at den er fuldkommen uigennemsigtig. Til stilen benytter man i stor stil New Zealandske humler, samt nye og eksperimentielle humlesorter og ekstrakter. Smagen variere selvfølgelig med humlesorterne, men generelt er det en stil af IPA hvor bitterheden står i skyggen, eller i nogle tilfælde helt udeladt, til fordel for noter af citrus og tropiske frugter.
West Coast IPA: En West Coast IPA er kendetegnet ved at være krystalklar i glasset. Heri bruges udelukkende klassiske humlesorter, der har sit ophav på den Amerikanske vestkyst. Stilen er meget kendt for sin meget bitter-fokuserede smagsprofil hvori man som oftest finder noter af cannabis, urter, græs og gran, samt lette noter af grapefrugt, citrusskal og ananas.
Modern West Coast IPA: Denne stil af West Coast IPAer er opstået som et modsvar til et modsvar. Ikke helt officiel, men heller ikke ukendt er denne stilart af IPA opstået som et forsøg på at blande West Coast IPAens sprøde og friske krop, med New England IPAens tropiske frugt buket. Herhjemme er stilen i stor stil benyttet af Bad Seed Brewing, mange bryggerier holder sig dog til at kalde hvad der essentielt er en "Modern Westie" for West Coast IPA, men man kan vide sig sikker på at hvis der er angivet New Zealandske humlesorter på etikketten er det en Modern West Coast IPA.
DDH/TDH (Double Dryhopped/Triple Dryhopped): Disse forkortelser ser man rigtig ofte på ordentlige humlebomber. Men hvad betyder de? Jo, det er ret simpelt: Dryhopping, eller tørhumling på dansk, er humletilsætningsteknik en brygger kan bruge for at ekstrahere store mængder aroma, uden at skrue bitterheden op. Double og Triple referere bare til hvor mange gang humle er tilsat til øllet på denne måde, hhv. 2 for double og 3 gange for triple.
DIPA/TIPA: Double og Triple IPAer er IPAer med højere alkoholprocenter. Der er ikke nogle officielle regler for hvornår en IPA er en Double, ej heller for hvornår det er en triple, men oftest er en IPA anset som en Double når den overgår 7,5-8,0% alkohol, hvor man ser den gå over i en Triple ved 10%, fortsætter man videre på den anden side af de 12% finder man Quadruple (QIPA) IPAen, der dog ikke er en særlig udbredt stil. Den højere alkohol medvirker til en federe og mere dekadent mundfølelse, specielt på New England IPAer.
Session IPA: Session er et term der opstået i England. I England er der stor tradition for at bruge hele aftenen, også i hverdagene, på pubs, her er formålet ikke at man skal drikke sig fra snøvsen, men derimod for at være social. Da man som oftest bruger mange timer, og skal op på arbejde dagen efter, er der brug for øl man kan drikke i store mængder uden at ens smagsløg (og lever) bliver sat på overarbejde, der af kommer titlen "Session": En øl man kan drikke gennem en hel session. Typisk lettere i sin smag og lettere i sin alkohol (4,5% og under) er session IPAen perfekt til hvis mandagen lige skal have en ordentlig afslutning uden at man skal risikere ondt i håret dagen efter!
Black IPA: Selvom at navnet måske lyder lidt hul i hovedet - "Hvordan kan noget være sort og blegt på samme tid?", så er stilen slet ikke så tosset. Oprindelig har stilarten heddet Cascadian Dark Ale, og blev efterfølgende kaldt Indian Black Ale, før vi endelig landede på Black IPA. Stilen kombinere de mørke, fyldige, ristede noter fra de mørke malttyper som man kender dem fra Stout og Porter, med IPAs friske bitterhed, i sandhed en lækker kombination af det mørke og det lyse.
IPA, DIPA, DDHNEIPA, OSV.
Ja, i Vinshoppen har vi stort set alle former for IPA, fra de traditionelle og klassiske, til de moderne og spændende, så hvad end du er til en bitter sag i den pureste West Coast stil, eller om du hellere vil have en tropisk, fed humlebombe, ja så har vi alt det du leder efter, og gerne mere til!
- SKÅL!