Chateau Dereszla - Tokaji Dry Furmint - 2022

110,00 DKK
Ikke på lager
Varenr
hvin-toka-001
  • Fri fragt ved køb over 1000,-
  • Est. 1928
  • Hurtig levering 1-5 hverdage

Mange inden og udenfor Tokaj mener, at man med druen Furmint har en af verdens bedste druer både for tørre og søde hvidvine, eller som man kalder dem i Tokaj “Szamorodni” eller “Aszu” vine. Den “tørre” Furmint fra Château Dereszla er lavet på 85% Furmint og 15% Hárslevelu, som hentes på parceller med primært vulkansk jordbund. Druerne høstes normalt i september og gæringen foregår ved lav temperatur i rustfrie ståltanke. Det giver optimale forhold for aroma, friskhed og intensitet i vinen. Vinen modnes i kort tid på ståltank, altså uden påvirkning af træfade – dette for at prioritere umiddelbarhed og finesse.

Farven er lys gylden og de sarte aromaer af citrus og grønne æbler skyldes primært druen Furmint, mens nuancerne af lindeblomst, mirabeller og hvid ferskner kommer fra Hárslevelü. I smagen er vinen meget charmerende, med en sødmefuld frugtkarakter og en god mineralitet. Den viser en sund sprødhed til sidst med en meget delikat druesmag.

Det er en vin som er meget appetitgivende og som er bedst i sin ungdom. Serveres til skaldyr, fisk, sushi og diverse salater.

Om Chateau Dereszla

Château Dereszla ligger midt i Tokaj-distriktet og har uden sammenligning en af de ældste og mest spændende historier i området. Slottet blev bygget af den ungarske konge Zsigmond i begyndelsen af 1400-tallet, og kældrene blev brugt til at modtage de vine, de lokale vinbønder skulle aflægge i skat. Fra 1450 til 1845 oplevede slottet mange ejerskifter, og var blandt andet ejet af nogle af Europas mest berømte adelige familier. Op til 2. Verdenskrig var den ejet af en jødisk købmand, hvilket medførte, at den under krigen blev beslaglagt af staten. Senere, under det ungarske kommunistregime, blev den omdannet til et statsligt vinkooperativ, hvor vine fra hele Tokaj-distriktet blev modnet.

Da staten åbnede op for privatisering i 1990’erne, blev Château Dereszla først opkøbt af CANA, et af Frankrigs største landbrugskooperativer, for sidenhen i 2000 at blive købt af Champagne-familien d’Aulan, hvilket man roligt kan betegne som en redning for denne historiske ejendom. Et gennemgribende restaureringsarbejde blev nemlig herefter sat i gang, hvorved bl.a. de fem separate kældre blev knyttet sammen og forsynet med topmoderne udstyr. De selvsamme historiske kældre, hvis oprindelige stil naturligvis blev bevaret under restaureringen, blev i øvrigt optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 2004. Endvidere blev vinmarkerne trimmede og i visse tilfælde genplantede, og i dag udgør de 35 ha. af ejendommens totale areal på 61 ha.

Druerne hentes hovedsageligt på otte forskellige parceller. Hovedparten består af Tokajs klassiske druer, Furmint (60%) og Hárslevelü (30%), men hos Dereszla dyrker man også lidt Muscat à Petit Grains (Muskotály) og som noget ganske specielt, lidt Kabar, en krydsning mellem Bouvier og Hárslevelü, som næsten var forsvundet fra Tokaj under det kommunistiske styre.

Hver parcel bliver høstet for sig, så man kan lave separate vinificeringer i forhold til terroir, druesort og den enkelte årgangs karakter. Klassiske søde Tokaji Aszu-vine (Aszu: angrebet af Botrytis Cinerea) udgør hovedparten af produktionen, men man producerer også andre søde vine fremstillet på sent-høstede druer samt glimrende tørre vine, der er ægte ”value for money”.

Specifikationer
  1. Druer
    Druer
    Furmint
  2. Volumen
    Volumen
    75 cl
  3. Alkohol
    Alkohol
    12,0%
  4. Land
    Land
    Ungarn
  5. Anbefalet til
    Anbefalet til
    Fjerkræ, Lyst fjerkræ, Morkt fjerkræ, Fede fisk, Magre fisk, Sushi, Skaldyr, Ost, Tapas, Ren nydelse